dimarts, 5 d’agost del 2008

BARXELL,BATOI,CACAUS I TOPONIMIA

Tinc davant de mi un retall de periòdic de l’ any 1999 pel qual es feia saber que anaven a iniciar-se les obres de restauració i, o consolidació del castell de Barxell. Han passat quasi deu anys i encara no han començat dites obres. Això sí, ha canviat de propietari tres o quatre voltes, i sempre que açò passava eixia Amparo Ferrando en una roda de premsa anunciant el pròxim inici de la restauració-consolidació del castell de Barxell. Fa no res ha anunciat que ha denunciat a Cultura el desgavell d’ aquest assumpte. Com sempre, fum de canyot. Els urbanitzadors gaudixen de carta blanca a Alcoi. Amparo Ferrando ha dit això per cobrir l’ expedient. Són massa anys en esta situació. Massa. I així està un monument declarat BIC (Bé d’ Interés Cultural) esperant unes obres a les que el propietari està obligat per llei. Aleshores, per què no comencen aquestes? Quin interés té el seu propietari en el castell de Barxell? Per què el van comprar? Jo puc dir que no per raons culturals. El propietari actual i els anteriors no són precisament unn mecenes i, fin i tot, desconeixen que vol dir esta paraula. Insistisc, què passa amb el castell de Barxell? Una pregunta que ja fa més de deu anys faig dos o tres voltes anuals. Sí, per quina raó, insistisc, no comencen les obres de restauració-consolidació? Com es consentix tot açò?

Un altre tema, del que també m’ he referit alguna que altra volta, és el retard en l’ inici de les obres de l’ institut de Batoi. Fa tres anys devien d’ haver començat ja les esmentades obres. Per quina raó tampoc ho han fet? Els alumnes i professors han passat tot el curs 2007-2008 en “barracons” a Cotes Baixes. Bén bé hagueren pogut no traslladar-se i estalviar-se, estalviar-nos, el lloguer de dits “barracons” un any. Aquest és l’ ús que el PP fa dels nostres impostos. Aquest és el despilfarro que fan del pressupost d’ educació. Però, per quina raó no han començat les obres després de donar tants terminis? Pura incompetència. Aquests retards contrasten amb les presses que es donen en dur a terme d’ altres projectes, com per exemple el port esportiu de València i, o el circuit de Fórmula 1 de València. Eixes són les prioritats del PP valencià. I quan comencen, recorden el dia que ho dic, utilitzaran més dels 22 mesos previstos. Ja ho voran, ja.

Un altre assumpte fa referència al tema econòmic. La Generalitat valenciana està tècnicament, o no tan tècnicament, quebrada. Deuen molts diners, tants que en cas de govern els nous dirigents no podran realitzar cap tipus de política: hauran de fer front a les deutes. El govern municipal igual; entre les reduccions d’ ingressos, entre que la Generalitat no pot ni vol finançar cap projecte a Alcoi i entre les despeses originades pel pagament del Teatre Calderón i Palau de Justícia, el nostre Ajuntament està en vertaders problemes financers i que tracta de solventar venen patrimoni municipal. Açò no ha impedit per a que la primera mesura que va prendre el govern de Sedano fóra pujar-se el jornal un 10 %.

Per acabar, vull referir-me a un fet que em preocupa. He oït a Patricia Blanquer parlar del projecte de millora del llit del riu Riquer –no Barxell- entre el pont de València i el del Cadiseño. No hi ha a Alcoi cap pot que s’ anomene València, el que ella es referia du l’ apel·latiu de “Pont d’ Alcassares”. Joel, per favor, posa un poc d’ ordre cultural dins de les files del PSOE alcoià. T’ ho agrairia.

I ja vull finalitzar recorrent a un “Delenda est Carthago”. Han canviat algunes concejalies de mans i el que duia la de Seguretat Ciutadana per Festes de Moros i Cristians passades no ha aclarit la causa per la qual es va cridar a la policia municipal per a que acodira al barranc del Sint, ja que hi havia un cafre provant el seu trabuc de festes, i aquesta no va acudir. Per quina raó es crida a la policia i aquesta no va? Que tres anys ens esperen. Sang, suor i llàgrimes. Tres anys resten de govern del PP, i esperem que no en siguen més. Però, quins tres anys.

Ricard Bañó i Armiñana
ricardbanyo.blogspot.com